Czech Press Photo 2016

Česká mutácia súťaže novinárskej fotografie odštartovala tento rok v novom vizuále. Fotografie hodnotila porota, ktorej zloženie bolo nasledovné: Petr Josek, Ron Haviv, Ed Kashi, Eda Kauba, Antonín Kratochvíl, Filip Láb, Herbert Slavík a Tamas Szigeti. Do súťaže bolo zaslaných celkovo 5861 fotografií od 349 fotografov s trvalým bydliskom v Českej a Slovenskej republike. Novinkou oproti minulému ročníku sú dve nové kategórie – Problémy dnešnej doby a Lifestyle. Po prvýkrát sa mohli jednotlivé fotografie a videá do súťaže prihlasovať iba elektronicky.

Nominácie víťazov jednotlivých kategórií boli vyhlásené už 17.10.2016. CPP sa môže popýšiť aj novučičkým multižánrovým priestorom Czech Photo Centre, ktoré na Slovensku môžeme iba závidieť. Aj tu je vidieť aký rozdielny je prístup k fotografii a o koľko viac pozornosti sa jej dostáva u našich susedov.

Slávnostné otvorenie Czech Photo Centre.

Fotografická sekcia (okrem fotografií bolo možné zaslať i video, touto kategóriu sa však v článku zaoberať nebudeme) obsahovala nasledovné súťažné kategórie: Aktualita, Problémy dnešnej doby, Každodenný život, Ľudia o ktorých sa hovorí, Umenie, Šport, Portrét, Príroda a veda a Lifestyle. Porota nominovala z každej kategórie tri mená, ktoré majú šancu získať hlavnú cenu a to diplom Zlaté oko. V tomto sa CPP líši od SPP, kde sa víťazov (okrem hlavnej ceny) dozvieme až na slávnostnej odovzdávacej ceremónii.

Tento ročník sa niesol v pozitívnejšom duchu v zmysle spracovaných tém a popri utečeneckej kríze, vojny v Sýrii a teroristickom útoku v Paríži sa do nominácie v jednotlivých kategóriách dostali aj témy ako burlesque, swing či dostihy.

Ako to teda celé dopadlo?

Nomináciu v kategórii single Problémy dnešnej doby, premenil Peter Dobiš na víťazstvo a odniesol si diplom Zlaté oko za fotografiu Petronela – Slovnaftská ulica. Slovnaftská ulica je neslávne známa ako miesto s najväčším výskytom prostitúcie. Nachádza sa v druhom bratislavskom obvode v blízkosti bytového komplexu Pentagon. Napriek surovému spôsobu života, tu všetci ostávajú citlivými ľudskými bytosťami.

Člen tímu dofoto Matúš Zajac získal cenu výboru dobrej vôle Olgy Havlovej za sériu fotografií Canisterapia: Z osobnej tragédie k pomoci druhým.

Vysoko, v kontexte dokumentu, stoja víťazné fotografie kategórie Každodený život Jarmily ŠtukovejJessikine Horúce kamerunské noci. Jessika je dvadsaťosemročná gogo tanečnica. V šestnástich utiekla z rodného Beninu. Potĺkala sa po niekoľkých afrických krajinách, kde žila prevažne na ulici, až zakotvila v kamerunskom Douale. Živí sa ako tanečnica a spoločníčka, čo jej ako kresťanke vytvára morálne problémy. Sníva svoj sen, že jedného dňa začne chodiť do školy a stane sa učiteľkou.

Nádych sociálnej témy nesie i séria Koniec hlbinnej bane na hnedé uhlie od Ibra Ibrahimoviča. Autor zachytil posledné okamihy fungovania hlbinnej ťažby.

Silnú reportáž zo Syrty pripravil Stanislav Krupař. Od 12. mája sa vládou podporovaná milícia snaží vybojovať späť územie, ktoré pred dvoma rokmi v Líbyi zabral takzvaný Islamský štát.

Svojou naturálnosťou ma zaujala séria od Martina Veselého – Ambulancia v Zoo. Tím špičkových ošetrovateľov a veterinárov z královodvorskej zoo má každý rok na starosti niekoľko desiatok chirurgických zákrokov. Odborníci si musia poradiť s operáciami malých i veľkých zvierat, od hadov až po slony. Na dvoch veterinárov tu pripadajú dva a pol tisíc zvierat. Pri niektorých zložitých operáciách asistuje až 15 ľudí. Medzi najčastejšie zákroky patrí ošetrenie končatín.

Súťaž Czech Press Photo stanovuje a zachováva si už tradične vysokú latku po organizačnej aj vizuálnej stránke. Prevažujú reportážne série nad dlhodobejšou dokumentárnou tvorbou. Víťazom ako aj celému organizačnému tímu srdečne gratulujeme.

AKTUALITA

single: Michal Šula (Mafra) – Protesty proti návšteve Čínskeho prezidenta; séria: Filip Singer (EPA) – Ostrov nádeje – Lesbos 2015

PROBLÉMY DNEŠNEJ DOBY

single: Peter Dobiš (voľný fotograf)  – Petronela; séria: Stanislav Krupař (voľný fotograf) – Boj o Syrtu – Boj s ISIS v Libyi

KAŽDODENNÝ ŽIVOT

single: Jaromír Hanzlík (voľný fotograf) – Slnečné kúpele v Sorrente; séria: Jarmila Štuková (voľná fotografka) – Jessikine horúce kamerunské noci

ĽUDIA, O KTORÝCH SA HOVORÍ

single: Petr Topič (Mafra) – Miloslav Ransdorf prichádza zo švajčiarskej banky; séria: Jiří Sláma (voľný fotograf) – Kandidát Horáček

UMENIE

single: Vojtěch Hurych (voľný fotograf) – Zákulisie Plesu v Opere; séria: Honza Sakař (voľný fotograf) – Prague Burlesque

ŠPORT

single: Michal Červený (voľný fotograf) – 1/20 sekundy závodu; séria: Filip Singer (EPA) – Nole – tenisová jednička, Melbourne Austrálie

PORTRÉT

single: Šimon Pikous (voľný fotograf) – Lukáš Krpálek; séria: Honza Sakař (voľný fotograf) – Tiché portréty

PRÍRODA A VEDA

single: Jaromír Hanzlík (voľný fotograf) – Öresund; séria: Martin Veselý (MF Dnes) – Ambulancia v zoo

LIFESTYLE

single: Přemysl Ponáhlý (voľný fotograf) – Čakanie na akciu; séria: Martina Houdek (voľný fotograf) – Sestry Ježkovy

GRANT PRAHY

Jiří Šebek (voľný fotograf) – Chrámy novej doby

CENA DETÍ

Martin Faltejsek (voľný fotograf) – Vista

CANON JUNIOR AWARDS

David Kruliš (voľný fotograf) – Cowboy; Klára Mojová (voľný fotograf) – Kráčajúci starec; Nikola Tokarova (voľný fotograf) – Červená a čierna

CENA ČTK

Michal Červený (voľný fotograf) – 1/20 sekundy závodu

CENA UNHCR

Tomáš Rafa (voľný fotograf) – Noc na hraničnom priechode

CENA VÝBORU DOBREJ VÔLE – NADÁCIA OLGY HAVLOVEJ „MÔJ ŽIVOT S HENDIKEPOM“

Matúš Zajac (voľný fotograf) – Canisterapia: Z osobnej tragédie k pomoci druhým

cpp

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Publikované v blog, udalosť a označené ako , .