Rok s dofoto

Skončil sa rok 2017 a s novým rokom prichádza akási prirodzená potreba bilancovať. Keď som v Októbri 2016 oslovil Matúša Zajaca, či by nechcel byť odborným garantom dofoto, ešte som netušil, či bude o portál tohto zamerania záujem. Do tímu sme pribrali Martina Čulíka a dnes som hrdý na to, že dofoto má stabilnú čitateľskú základňu a pripravuje pre vás články už viac ako jeden rok. Za ten čas sa naša redakcia vykryštalizovala do aktuálnej podoby. Naše rady sa v roku 2017 rozšírili o dve nové členky, americkú blogerku Clary Estes venujúcu sa fotožurnalizmu a Nicole Jašákovú, ktorá pripravuje eseje a rozhovory so zahraničnými fotografmi. Niektorí interní členovia pre vyťaženosť redakciu opustili, ale veľmi si vážim všetku prácu a voľný čas, ktorý nezištne venovali a venujú podpore tvorby dokumentárnej fotografie. Priznám sa, nie je ľahké nájsť ľudí s entuziazmom a zapálením pre vec, ktorá je nezisková. Povedzme si otvorene. Dokumentárna fotografia nie je módnou záležitosťou. Nie je na výslní, nie je pozlátkou, celebritou, či prvoplánovým záberom oku lahodiacej krajinky. Dokument je beh na dlhé trate. Ak však vydržíte, stane sa drogou. Pach človečiny, emócie a naozajstný život zachytený vytrvalým fotografom so silným vizuálnym cítením. To je ten tmeľ, čo spája tím dofoto. Úcta k umeniu a k jeho odkazom v tvorbe dokumentárnych fotografov.

Mám pocit, že v slovenskom mediálnom priestore sme braní ako alternatíva, ako niečo, čo ide mimo hlavný prúd. Môže nás tým pádom hriať pri srdci pocit výnimočnosti, či elitárstva. Na tomto však myšlienka projektu dofoto nestojí. V zahraničí sa tvorbe etablovaných dokumentárnych fotografov venuje viac pozornosti ako u nás. A o tom je dofoto. O propagácii dokumentárnej fotografie a o boji za kvalitu. O stanovení jasnej línie a o tom, čo nás zaujíma a čo považujeme za sociálnu fotografiu s presahom. Snažíme sa našu ideu posúvať ďalej a tak ste dofoto mohli počuť aj naživo v rámci podujatia Fotopondelok v SNG, v rádiu FM, či na festivale Foto Slovakia.

Na dofoto.sk nájdete autorizované rozhovoryeseje so špičkovými fotografmi slovenskej, českej a svetovej scény. Naše kritické blogy nemajú za cieľ komunitu fotografov rozdeliť. Ponúkame svoj pohľad a chceme poukázať na skutočnosť, že stav v akom sa nachádzame môže byť lepší, uhol pohľadu môže byť iný a dokumentárna fotografia má čo ponúknuť. Na Slovensku máme iba pár mien, ktorý fotografujú na svetovej úrovni, ale u nás nie sú docenení. Buďme na ich tvorbu hrdí. Nedevalvujme fotografiu náhodnými snímkami. Rozvíjajme vedomú tvorbu.

Na nové talenty sme poukázali prostredníctvom súťaže DOFOTOS. Išlo o pilotný ročník, ale aj napriek tomu sme zaznamenali vysokú účasť fotografov z celého sveta. Podarilo sa nám zostaviť silnú medzinárodnú porotu, ktorá hodnotila anonymne.

Porota súťaže DOFOTOS. Zľava – Libuše Jarcovjáková, Fatemeh Behboudi, Matúš Zajac, Martin Čulík, Juraj Marec.

Toto hodnotenie sme zverejnili a stali sme sa transparentnou fotografickou súťažou, ktorá okrem iného i vychováva. Každý finalista obdržal slovné hodnotenie a víťaz absolvoval workshop dokumentárnej fotografie.

V novom roku máme potvrdených viacero rozhovorov a esejí s významnými osobnosťami svetovej dokumentárnej fotografie. Je na čom stavať a postupne sme si získali dôveru renomovaných fotografov. Sme radi, že dokument žije a nachádza si stále nových priaznivcov.

Do nového roka vám za celú redakciu dofoto želám všetko dobré, pekné vizuálne zážitky, neutíchajúcu radosť z objavovania a budeme radi ak dokumentárnu fotografiu podporíte zdieľaním našich článkov aj v roku 2018.

Jadro redakcie dofoto. Zľava – Matúš Zajac, Martin Čulík, Juraj Marec. Foto – Ľuboš Dubovský.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Publikované v blog a označené ako .